AKTUALITY

Vloženo: 30. května 2018
Práce rukama bude čím dál víc ceněná,


říká Adam Kruťa, čerstvý automechanik a účastník projektu Institutu Krajské hospodářské komory Zlínského kraje

Majitele autoservisu v Tečovicích nedaleko Zlína Davida Schneidera a jeho nového zaměstnance Adama  Kruťu spojuje láska k automobilům, ale také jeden z projektů Institutu Krajské hospodářské komory Zlínského kraje. Projekt nese název Zvýšení uplatitelnosti mladých na trhu práce ve Zlínském kraji a umožňuje čerstvým absolventům technicky zaměřených škol absolvovat tříměsíční stáže pod vedením zkušeného mentora. „Adam ke mně chodil na školní praxi a vážně jsem uvažoval o tom, že ho přijmu do dílny natrvalo. Stáž mi hodně usnadnila rozhodování, protože jsem si mohl ověřit, jak pracuje v plném provozu. Je vidět, že ho práce baví,“ říká David Schneider.

 „Vždycky mně to táhlo k tomu pracovat rukama. Jsem obyčejný kluk z vesnice, který měl od malička rád auta a motorky, a protože táta byl automechanik, bylo jasné, že v tom budu pokračovat, i kdybych měl na základní škole samé jedničky. Myslím si, že automechanici budou čím dál víc ceněni, pokud svoji práci budou dělat dobře. Od Davida jsem se toho hodně naučil, má celoživotní zkušenosti a vždycky se mnou probere, jak co udělat, když si s něčím nevím rady. Není to žádné poraď si sám,“ říká Adam Kruťa, jehož snem je mít jednou svoji dílnu. „Ale to je zatím daleko. Je mi tady dobře, s Davidem jsem velký kamarád a hodně mu dlužím za to, co mě naučil. Ne, že bych mu utekl rok po vyučení. To bych mu neudělal a nemám k tomu žádný důvod,“ říká Adam Kruťa na adresu svého mentora a zaměstnavatele. I ten měl kdysi podobné sny – navázat na podnikavost svých předků a založit si vlastní autoservis. V roce 2008 začal podnikat v pronajatých prostorách, v současnosti buduje nové sídlo v těsné blízkosti továrny, kterou postavil jeho pradědeček. „Ta budova byla kdysi koželužna. Mým snem bylo pokračovat v rodinné tradici, ale nechtěl jsem jít úplně v pradědečkových šlépějích. Vždycky mě to táhlo k autům. Začínal jsem sám, teď tu mám dva kluky, přestěhovali jsme se do nových prostor na ploše cca 300 metrů,“ říká majitel autoservisu.

„Tento příklad je krásnou ukázkou toho, jak projekt funguje a proč je užitečný. Cílem Komory je také podpora malých a středních podnikatelů a živnostníků, a zde je můžeme podpořit i finančně. Zejména když podnikatelé něco budují nebo se rozvíjejí, mají finanční závazky, které by jim třeba neumožnily vzít nového zaměstnance jen tak na zkoušku. Nemají ani mnoho času na administrativu projektů, s tím vším jim pomáháme,“ říká Iveta Táborská, ředitelka Krajské hospodářské komory Zlínského kraje. Projekt je financován z Operačního programu Zaměstnanost, Cílené výzvy na regionální projekty paktů zaměstnanosti v partnerství s Krajskou pobočkou Úřadu práce ČR ve Zlíně. Příspěvek pro firmu na jednu tříměsíční stáž činí 61 tisíc korun. „Podporujeme firmy a mentory, kteří se absolventům individuálně věnují, celkem se jedná o 80 hodin. Současně se snažíme motivovat mladé lidi, aby začali pracovat co nejdříve po ukončení studia. Chceme, aby absolventi měli bezprostřední kontakt s realitou, získali co nejdříve pracovní návyky a nekončili na Úřadu práce.“ A David Schneider k tomu dodává. „Myslím si, že velmi dobrá cesta je podporovat spíše menší firmy. Ty velké mají většinou vyčleněné specialisty, kteří se zabývají personalistikou, zatímco živnostníci a malí podnikatelé si spoustu věcí musí udělat sami, od administrativy přes hledání a zaškolování nových lidí.“

Od června do září se ve Zlínském kraji zapojilo do projektu 43 absolventů z 8 středních škol a učilišť. Do února 2019 by v rámci projektu mělo odborné stáže absolvovat na 80 mladých lidí od 17 do 24 let. Analýzy poptávky a nabídky po pracovní síle v oblasti odborných technických profesí ve Zlínském kraji ukazují, že v horizontu let 2015 až 2020 budou zaměstnavatelé poptávat dvojnásobné množství technicky vzdělaných pracovníků, než bude disponibilních absolventů středních škol. Stáže ve firmách jsou jednou z klíčových aktivit projektu, který se obecně snaží zvýšit uplatnitelnost mladých lidí na trhu práce ve Zlínském kraji a nalézt vhodné zaměstnání, které by je naplňovalo a odpovídalo potřebám na trhu práce.







< ZPĚT




Copyright © 2017 | INSTITUTKHKZK | Design: barbaradesign.cz | Code: horak.cx