AKTUALITY

Vloženo: 22. května 2024
Exkurze v rožnovské technologické firmě ON Semiconductor Czech Republic

Do společnosti onsemi, valašského Silicon Valley, jsme zavítali s kariérovými poradkyněmi, a to opět v rámci projektu Nestereo (reg. č. CZ.03.01.02/00/22_020/0000818). Získali jsme představu o výrobě čipů. Dozvěděli jsme se o možnostech pracovního uplatnění, diskutovali o způsobech propagace technických oborů mezi dívkami. V onsemi podporují středoškoláky na elektrooborech, studenty na praxích a stážích, vysokoškoláky zpracovávající diplomové práce. Třicet procent pracovních pozic ve společnosti zastávají zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním.

Vývojáři z onsemi navrhují integrované obvody, vyrábí se zde desky z křemíku, karbidu křemíku a čipy. Ty putují z Rožnova do celého světa. Společnost onsemi navázala na výrobní tradici bývalého státního podniku TESLA. Čipy z onsemi jsou určeny převážně do automobilů a komunikačních technologií, počítačů, ale také do spotřební elektroniky, průmyslu a energetiky.

Za možnost nahlédnout „pod pokličku“ v této super-čisté high-tech „kuchyni“ moc děkujeme recruiterce Evě Petřvalské, technoložce Janě a šéfovi laboratoře Davidovi.

Více o výrobě křemíku a čipů zde: https://www.youtube.com/watch?v=68B-UgDZ59c.

Více informací o společnosti zde: ON Semiconductor Czech Republic.






< ZPĚT




Copyright © 2017 | INSTITUTKHKZK | Design: barbaradesign.cz | Code: horak.cx