AKTUALITY

Vloženo: 20. června 2024
8. národní finále technických nadšenců, zvědavců a talentů T-PROFI CzechSkills Junior 2024

17. – 18. června 2024 se 127 finalistů sešlo na 8. národním finále T-PROFI v Hotelu Aquapalace Praha.  

Pro všechny finalisty začalo letošní finále společným pondělním odpolednem. Po ubytování v hotelu využili možnost návštěvy vodního světa. V předvečer na společném zahájení proběhla bezpečnostní instruktáž, převzetí a kontrola soutěžního vybavení. Zpestřením pak bylo  vystoupení Dominika Novotného, žáka 4. ročníku SPŠ Prosek Praha,  který se podělil o své dojmy a zkušenosti z reprezentace na evropském šampionátu v Rakousku SkillsAustria. Pod vedením Daniela Semeráda ze společnosti FESTO Česká republika Dominik společně se svým spolužákem, Pavlem Krauzem, vybojovali v říjnu 2023 v  konkurenci 8 zemí stříbrnou medaili v oboru Průmysl 4.0 na mistrovství European Vocational Championchip v Rakousku. Společnost FESTO Česká republika připravuje na září - listopad soutěž Mechatronik junior CzechSkills. Všechny střední školy z finále T-PROFI CzechSkills Junior 2024  budou osloveny s nabídkou účasti v této soutěži. Vítěz se bude připravovat na EuroSkills 2025 v Dánsku.

V úterý, 18. června se v 8. hodin ráno naplno rozeběhlo vlastní finálové klání T-PROFI CzechSkills Junior 2024.  Nejen mechanika a elektroinstalace, ale také 3D tisk a umělá inteligence tvořily letošní soutěžní disciplíny T-PROFI. Zadání spočívalo v montáži a oživení modelu elektromobil mCar Merkur společně s dobíjecí a servisní stanicí. Kvalita a čas byly společným nepřítelem všech 13 týmů. 

Pro model auta mCar Merkur si každý tým v rámci přípravy navrhl a na 3D tiskárně vytiskl vlastní nárazníky. Na soutěžním finále pak vůz unikátními nárazníky s osvětlením osadil. Další součástí modelu byla dobíjecí a  servisní stanice na výměnu kol ze součástkové základny stavebnice Merkur. Ve spolupráci s ČVUT byly i letos na míru T-PROFI připraveny elektronické součástky a řídící jednotka Arduino. V samotném závěru tak ve finálové jízdě zručnosti závodilo 13 originálních modelů mCar.

Atmosféra na soutěži si nezadala s letošním květnovým hokejovým šampionátem. Týmy, tvořené žáky základních a středních škol, pod vedením kapitána ze spolupracující firmy, bojovaly naplno do poslední minuty. I letos přijel o vítězství bojovat kromě českých týmů také polský tým společnosti AMS ze Swidnice.

Video ze soutěže zde.





< ZPĚT




Copyright © 2017 | INSTITUTKHKZK | Design: barbaradesign.cz | Code: horak.cx